Černá čokoláda snižuje krevní tlak a má další příznivé účinky na krevní oběh. Nejnovější studie amerických vědců navíc tvrdí, že několik čtverečků černé čokolády denně má prý stejné účinky jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírnění rizika ucpání tepen, které často vede k srdečním infarktům.


cokolada_LADY.jpg"Velcí milovníci čokolády nám dokázali, že chemická látka obsažená v kakaových bobech, zvaná flavonoidy, má podobný biochemický účinek jako aspirin pro snižování srážlivosti krevních destiček," řekla vedoucí výzkumného týmu Diane Beckerová na výroční konferenci American Heart Association v Chicagu.


Beckerová však také upozornila, že studii nelze brát jako návod ke konzumaci kilogramů sladkostí na bázi čokolády, která obsahuje také hodně cukru a másla. Lékařská věda prý může doporučit denně pouze dvě kávové lžičky černé čokolády v její nejčistší podobě, což je suchý extrakt z kakaových bobů. Lékařské objevy nejsou vždy tak potěšující, jak se zprvu zdají.